Ordningsregler
Dessa regler är till för att hålla en god ton och trevlig stämning i föreningen.
Parkering
Använd parkeringen, kör endast ner till lägenheten vid i- och urlastning. Kör lugnt och försiktigt.
Garage
Ingen permanent inkoppling av utrustning får förekomma i garage. Utrustning som inte får användas är men inte begränsat till: kylskåp, frys, fläktar och alla typer av element. Undantag görs av miljösynpunkt för elbilar men då skall brandvarnare installeras och brandsläckare (minst 15kg) finnas tillgängligt. Förvaring av brandfarliga vätskor/gaser är absolut förbjudet, undantaget är normala hushållsbehållare av t.ex. t-röd.
Skötsel, renovering, ombyggnation
Som medlem ansvarar du själv för lägenhetens inre delar och har frihet att byta tapeter, innerdörrar, golvmaterial, köksinredning osv. Större förändringar i lägenheten, t.ex. att ta ner eller flytta väggar kräver styrelsens tillstånd. Du skall vara aktsam om och vårda din lägenhet liksom föreningens egendom i övrigt. Det är särskilt viktigt att du har uppsikt över lägenhetens våtutrymmen. Om du lämnar lägenheten med skador kan du bli ersättningsskyldig.
Uteplatser och balkonger
Ingen grillning med kolgrill får förekomma på balkonger p.g.a. brandrisken. Skaka inte mattor, dukar, sängkläder eller dylikt från balkong. Eventuella blomlådor på balkongen ska hänga inåt p.g.a. skaderisken. ”Trädgårdslandet” utanför entrén sköts av närmaste bostadsrättsinnehavare om denne så vill, gärna i samråd med trädgårdskommittén. Möbler utanför entré får ej förhindra framkomst för eventuell utryckningspersonal. Håll rent och fint vid entrén till er lägenhet. Vill ni anlägga något på mark som inte är upplåten med lägenheten så lämna in en motion till styrelsen så behandlas den vid nästa föreningsstämma eller årsstämman.
Grannsämja
Behandla er granne med respekt. Har ni synpunkter på deras beteende så prata med dem, vill ni av någon anledning inte göra det själv så be någon i styrelsen om hjälp. Styrelsen tar inte upp några ärenden där problemet inte försökts lösas internt först.
Hushållssopor och källsortering
Behållare för hushållsavfall finns i soprummet. Brännbara sopor läggs i valfri påse och lämnas sedan i grön behållare i soprummet. Sopor som skall komposteras läggs i den nya gummiliknande påsen och lämnas i brun behållare. Närmsta återvinningsstation finns vid Åängen. Där finns behållare för tidningar, pappersförpackningar, glas, plast och plåt. Övrigt avfall transporterar var och en till avfallsanläggning, lämpligtvis den vid Skene Skog.
Säkerhet och ansvar
Tillsammans skall vi förhindra inbrott och skadegörelse. Om det uppstår skador på våra hus eller gemensamma utrymmen skall detta anmälas till fastighetsskötaren och styrelsen. Genom att förebygga skadegörelse slipper vi onödiga kostnader.
Husdjur
Sällskapsdjur bör hållas kopplade utanför bostaden. De får inte störa boende i området. Även katter skall hållas koll på i största möjliga mån. Fågelmatning på olämpliga ställen undanbedes, en lämplig plats angörs av kommande trädgårdskommitté.
Trädgårdsredskap
Kommer finnas i uppmärkt garage på Backsippevägen.
Biltvätt
Att tvätta bilar i området är förbjudet – dels av miljöskäl, dels på grund av att kostnaden för vattenförbrukningen drabbar alla, även de som inte har bil.
Lugn och ro
Undvik att störa grannarna med oväsen eller hög musik, särskilt mellan 22.00 och 07.00. Ska du ha fest och vet att det kommer bli lite högljutt och sent så förvarna gärna grannarna.
Fel och brister
Upptäcker du att någonting på våra bostadshus och byggnader är trasigt och behöver åtgärdas är det bra om någon i styrelsen blir underrättad så att denna kan vidta lämpliga åtgärder.
Försäkringar
Glöm inte se över ert försäkringsskydd i fall något oförutsett skulle hända. Bostadsrättstillägg på hemförsäkringen krävs. För fastigheterna är försäkring tecknad av föreningen.
Informationspärmen
Informationspärmen som erhölls vid inflyttningen bör förvaras väl, för att överlämnas vid eventuell försäljning.
Trivselreglerna är antagna av styrelsen (2015-12-22). De skall ses som ett komplement till bostadsrättsföreningens stadgar och Miljö- och Hälsoskyddslagen.
Med vänliga hälsningar
Styrelsen